Marilanna Zhanna Tohti maalinäitus

Tartu 2017 - Copy-page0001Mari Sangari päeva raames

Marilanna
Zhanna Tohti
MAALINÄITUS

21. aprill – 12. mai 2017

Tartu Kirjanduse majas
(Vanemuise 19, Tartu)

Näituse avamine on reedel 21. aprill
k 14:00.

Kõlavad mari laulud Anna Mišina ja kandlehelid Kristi Mühlingi esituses.

_MG_9640-1 Foto_JHP

Anna Mishina ja Kristi Mühling. Foto: eki.ee

Korraldavad: Zhanna Toht ja MTÜ Tartu Marilaste Liit

Toetavad: Tartu linn ja Tartu Kirjanduse maja.

Reklaam pdf kujul >>


Kunstnik endast

Žanna TohtOlen sündinud 08.02.1985 Marimaal Šinša külas. Kuna olen lapsepõlvest saadik armastanud joonistada, otsustasid vanemad mind 10-aastasena saata õppima kunstikooli Marimaa pealinna Joškar-Olasse. Õpingud Marimaa Rahvusliku Andekate Laste kooli kunstiosakonnas kestsid 5 aastat (1995 – 2000). Kooli lõpetasin kiitusega ja kindla sooviga edasi õppida kunstiõppeasutuses. Kaasani kunstikooli aga sisse saada ei õnnestunud.

Iga lõpp on millegi uue algus. Tulin tagasi Joškar-Olasse ja jätkasin õpinguid pedagoogilises lütseumis. Oli isegi õnn, et ma ei saanud jätkata oma õpingud Kaasanis. Marimaa pealinnas sain Mari ülikoolis õppida eesti keelt ning sidusin oma elu Eestiga ning eesti mehega.

Pärast ebaõnnestumist sisseastumisel Kaasani kunstikooli arvasin, et mulle on määratud teine tee. Unustasin maalimise tervelt üheksaks aastaks. Uuesti hakkasin maalima lapsehoolduspuhkusel olles ning minus ärkas taas kirg kunsti vastu. Hakkasin esimest korda maalima õlivärvidega, tänu oma abikaasale hakkasin saama tellimustöid. Otsustasin, et lapsepõlveunistust on võimalik ellu viia, ootamata pensionipõlve, et uuesti oma lemmiktööga tegeleda. Alates 2012. aastast avastan tänu Gennadi Lapinile akvarelli võlu, olen osalenud akvarellinäitustel Eestis ja Venemaal.

Võimalus tegelda südamelähedase alaga teeb mind õnnelikuks ja hingeliselt vabaks. Maalin seda, mida imetlen: loodust, lilli ja loomi. Õpin portreteerimist ning väljendan oma emotsioone maalidel.


Anna Mishina ja Kristi Mühling

A_Mishina-K_MyhlingKristi Mühling on eesti kromaatilise kandle mängija kelle peamiseks muusikastiiliks on nüüdismuusika ja improvisatsioon.

Anna Mishina on Uurali maride seast pärit laulik, kes on kokku kasvanud oma maa iidse ja mitmekülgse laulupärandiga.

Anna Mishina ja Kristi Mühlingu duo ühendab ida-mari traditsioonilised laulud eesti kandlemuusika eksperimentaalse suunaga. Enamik soome-ugri rahvaid mängib kandle-taolisi näppe-keelpille, nii on ka maridel armastatud rahvapill küsle. Sellega sarnane Eesti kromaatiline kannel oma mitmekesiste võimalustega on sillaks mineviku ja tänapäeva muusika vahel ning loob koos ida-mari lauludega põnevaid helimaastikke.

Anna Mishina ja Kristi Mühlingu koostöö sai alguse 2015. aastal Tallinnas Hõimupäevadel. Koos on esinetud Soome-Ugri maailmakongressil Lahtis 2016 ja mitmel kontserdil Eestis ja Lätis. Ühiselt on salvestatud ida-mari rahvalaule, eesmärgiga anda välja CD, kirjutab Tallinn Music Week.

Üritus Fecebook-is >>

MariUver

1 kommentaar

Filed under Teated

1 responses to “Marilanna Zhanna Tohti maalinäitus

  1. Pingback: Mari õhtu koos eesti ja valgevene seltsidega | MariUver

Lisa kommentaar