Eestit nimetati Mordva konverentsil ekstremismi toetajaks

Oht Venemaale?Kuu aega tagasi Mordvamaal peetud konverentsil rahvus- ja usuohtudest Volga piirkonnas räägiti, et Eesti toetab Venemaal ekstremismi ja separatismi ning tehti ettepanek keelata soome-ugri noorte õppimine Eesti ja Soome ülikoolides.

Mordva vabariigi pealinnas Saranskis oli 17.–18. detsembrini ülevenemaaline teaduslik-praktiline konverents “Etno-usuline oht Volga piirkonnas: põhjused ja võimalikud tagajärjed”, kus osalesid võimu, õigeusu kiriku, muslimite ühenduste ja jõustruktuuride esindajad, eksperdid ja teadlased.

Konverentsi algul näidati osalejatele videomaterjale, mis andsid väidetavalt tunnistust sellest, et Eesti, Soome ja Gruusia toetavad separatistlikke liikumisi Venemaal, kirjutab Aleksei Nikolajev APNi (Agenstvo Polititšeskih Novostei) veebilehel.

Venemaa strateegiauuringute instituudi Volga piirkondlike ja rahvus-religioossete uuringute keskuse teadur Vassili Ivanov rääkis oma ettekandes, et Ameerika-sõbralikud režiimid Eestis ja Gruusias avaldavad mõju Venemaal tegutsevatele rahvus-separatistlikele kogukondadele. “Me peame mõistma, et Venemaal ekstremismi ja separatismi toetavate Eesti ja Gruusia selja taga on Venemaa peamine geopoliitiline vaenlane – Ameerika Ühendriigid,” märkis Ivanov.

Konverentsi lõpul kutsuti teadlasi ja eksperte koostama pikaajalist programmi, mille abil tõkestada välismaist destruktiivset ideoloogilist mõju Venemaa rahvastele. Tehti ettepanek keelata õpetamine Venemaa noorte õpetamine välismaa islamikoolides ja lõpetada soome-ugri vabariikide noorte paheline õppimine Eesti ja Soome ülikoolides, kus tehakse soome- ugri rahvusseparatismi propagandat.

Tehti ka ettepanek tuua soome-ugri liikumise peakorter Venemaa territooriumile, ning kui see ei õnnestu, siis luua alternatiivne rahvusvaheline soome-ugri liikumine, milles Eesti ja Soome osalemine on piiratud.

Suuremalt jaolt oli konverents pühendatud muslimiekstremismi ja migratsiooni üle arutlemisele. Eestist enam räägiti seal muhameedlaste ohtlikust tegevusest Tatarstanis ning vene keele ja kultuuri õpetamisest sisserändajatele Kaukaasiast ja Kesk-Aasiast.

Õigeuskliku ja traditsioonilise muslimiusu suundumusega konverentsil puudutati aga ka paganluse teemat. Ülempreester Aleksandr Pelin rääkis oma ettekandes näiteks uuspaganlike uskumustega Mordva rahvuslastest. Tema sõnul ärgitavad natsionalistlikke ja uuspaganlikke meeleolusid Mordva üliõpilaste seas need õppejõud, kes on kunagi Soomes õppinud või välisrahastusega projektides osalenud.

Mordva riikliku ülikooli professor Konstantin Romanov rääkis Mordva ja tatari rahvusseparatistide psühholoogilisest eripärast. Tema sõnul rõhutavad nad alati oma erilisust, selle asemel, et otsida ühisjooni teiste venemaalastega. “Nad ei ole lihtsalt uhked, et nad on teistsugused, nad ütlevad, et on teistest paremad, nad on erilised,” märkis Romanov.

Allikas: Fenno-Ugria

Lisa kommentaar

Filed under Artiklid

Lisa kommentaar