Otepää – (Venemaa) dekoloniseerimise pealinn

436332165_10163581006923502_4488004126227642023_nJah, tänaseks ei ole Otepää enam vaid Eesti talvepealinn, kuigi ka see on igati väärikas tiitel, kirjutab Oliver Loode sotsiaalvõrgustikus Facebook.

Viimase kahe aasta jooksul on Otepääl toimunud kaks märgilist sündmust, kus on arutatud ja kavandatud Venemaa põlisrahvaste vabanemist impeeriumi ikke alt kuni iseseisvumiseni välja.

2022. a septembris kogunesid Karupesa hotellis meie hõimurahva ersade esindajad, kes sõnastasid seal omariikluse eesmärgi, kinnitasid hümni ja võtsid vastu mitmeid olulisi dokumente. Veidi aega hiljem kanti sellest sündmusest avalikult ette Putinile ehk siis ei saa öelda, et see oli mingi nurgatagune sündmus.

Mõne päeva eest aga kogunesid Otepääle ligi kümne Venemaa põlisrahva esindajad, et Vabade Rahvaste Liiga egiidi all kavandada koostööd Venemaa dekoloniseerimise ja oma enesemääramisõiguse teostamise nimel.

Kõige selles on ka teatav järjepidevus – 1997. a toimus sealsamas Otepääl Esindamata Rahvaste Organisatsiooni peaassamblee, mida Eesti poolt vedas Linnart Mäll. Keda muide üks Vabade Rahvaste Liiga kongressi delegaat – burjaadi rahvusliikumise liider Dorzho Dugarov (Batodalain Dorje) – kohtas lapsepõlves Burjaadimaal. Maailm on väike ja meie siin vist ei aima, kui oluline eeskuju on Eesti Venemaa põlisrahvastele ajaloo erinevatel etappidel olnud – ja on jätkuvalt.

Ja nii nagu omal ajal eesti rahvas võitles välja oma vabaduse, nii teevad seda ka tänase Venemaa põlisrahvad. Meie kui eestlaste püha ülesanne on neid sellel teekonnal julgustada ja toetada. Küünikud võivad koju jääda, arvab Oliver Loode.

MariUver

Lisa kommentaar

Filed under Artiklid

Lisa kommentaar