Riigikogus on maalinäitus soome-ugri pärimuslikest rahvatantsudest

Riigikogu kunstisaalis on avatud maalikunstnik Stanislav Antipovi isikunäitus „Soome-ugri tantsulood“, kus on värvikaid maale Kihnu, Hiiumaa, Setumaa, Mulgimaa, Udmurtia ja Marimaa pärimuslikest rahvatantsudest, teatas Riigikogu pressiteenistus.

Riigikogu esimehe Lauri Hussari sõnul toob kultuuririkkuse aasta raames korraldatav näitus Toompeale erinevate kogukondade pärimustega seotud värviküllased maalid. „Et tänavune aasta on kultuuririkkuse aasta, siis on just eriline põhjus tutvustada Eestis elavate eri paikade mitmekesist kultuuri ja traditsioone ning unikaalseid kultuuriruume ja kogukondi,“ ütles Hussar.

Näitus on järjeks mitmetele varasematele väljapanekutele, kus autor on maalidel kujutanud soome-ugri rahvatantsude motiive, lennukaid tantsuliigutusi ning vahelduvaid vaaterakursse tantsijatele ansambli Leigarid esituses. Näitus on osa Stanislav Antipovi maalide seeriast „Soome-ugri rahvaste eluhetked“, mis toob publikuni inimeste argielu hetki ning annab ettekujutuse, kuidas soome-ugri rahvad ühendavad pärimuse kaasaegse eluoluga.

Udmurdi päritolu maalikunstnik Stanislav Antipov sündis 1976. aastal Udmurtias Ižkaris (Iževskis). Antipov on hariduse omandanud Udmurdi Rahvusülikooli kunstiosakonnas kunstipedagoogika erialal. Ta kaitses magistrikraadi Tallinna Ülikoolis kunstiteaduse erialal. Alates 1996. aastast on Antipov osalenud enam kui poolesajal isik- ja grupinäitusel Udmurdimaal, Eestis ja Soomes. Kunstnikuna on talle südamelähedane loodus ning kõigi soome-ugrilaste omakultuur. Ta kuulub Eesti Maalikunstnike Liitu ja Eesti Kunstnike Liitu. Lisaks on ta MTÜ Udmurdi kunstiühingu ARTE esimees.

Antipovi teoseid leidub Eesti Sõjamuuseumis, Eesti Tervisemuuseumis, Kihnu Muuseumis, Udmurdi Riiklikus Muuseumis, A. Puškini nimelises Kujutava Kunsti Muuseumis ja erakollektsioonides Eestis, Venemaal, Saksamaal, Hispaanias, Tšehhis, USAs, Prantsusmaal, Šveitsis, Itaalias ja Ühendkuningriigis.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga. Näitus jääb avatuks kuni 13. juunini. Selle vaatamiseks tööpäevadel kella 10-16 on Toompea lossi sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.

Riigikogu pressiteenistus

Fotod: Erik Peinar

Allikas: riigikogu.ee

Lisa kommentaar

Filed under Foto, Uudised

Lisa kommentaar